Bu dersimizde sizlerle beraber üslü ifadeler ünitesine geçiş yapacağız. Üslü ifadeler tablosu bu konuda oldukça yardımcı olacaktır.
İlk olarak çok sık kullanacağımız bazı üslü ifadeleri sizlere göstereceğim. Belki size garip gelecek ama bu üslü ifadeleri ezberlemenizi istiyorum. Matematik dersinde belli başlı formüllerin dışında ezber pek olmaz, işin aslı mantığı kavramaktır. Ama bu üslü ifadeler tablosu öyle bir öneme sahip ki 8. sınıfta karşınıza çıkabilecek neredeyse tüm sayılara sahiptir.
Bu tablodaki sayıları sadece üslü ifadeler konusunda değil kareköklü ifadeler, cebirsel ifadeler ve özdeşliklerin katsayıları, denklem çözümleri ve pisagor bağıntısı gibi birçok konuda kullanacağımızı bilmenizi isterim.

Üslü İfadeler Tablosu

Üslü ifadeler tablousu

Gördüğünüz gibi üslü ifadeler tablosunu tek bir sayfaya sığdırmaya çalışmaya çalıştım. Bu tabloya bakacak olursak sol tarafta 2’nin 10. kuvvetine kadar olan sayılar, ortada 1’den 32’ye kadar olan sayıların karesi, sağ tarafta 1’den 10’a kadar olan sayıların küpü, aşağıda 1’den 5’e kadar olan sayıların 4. kuvvetleri ve sağ alt tarafta ise 3’ün ve 4’ün 5. kuvvetleri ile 3’ün 6. kuvvetini görüyorsunuz. Bu üslü ifadeler tablosunu öğretmenlikte edinmiş olduğum tecrübelerle oluşturdum. Resmi bir kaynakta yazmamasına rağmen 8. sınıf düzeyinde sonucu en fazla 3 basamaklı olan üslü ifadelerin sorulduğu sonucuna vardım. Genellikle 25’in karesinden sonraki sayılar pek çıkmaz ama sonuçları 3 basamaklı olduğu için tabloya ekledim. Ezberlemekte fayda var.

Ezberlerken kullanabileceğimiz taktikler

İlk 10 sayının karesi şimdiye kadar bir şekilde ekarşınıza çıkmıştır. En azından çarpım tablosundan biliyorsunuz. 10’dan sonraki sayıların karelerini buradan yola çıkarak ezberlemeye çalışacağız. Sayıların son basamaklarına dikkatli bakalım. Son basamağın karesi, sonucun da son basamağını vermektedir. 1’in karesi 1, 2’nin karesi 4, 3’ün karesi 9 ve 4’ün karesi 16 yani 6 olduğunu görüyorsunuz. 100’erli guruplara böldüğümüzde tam kare sayıların göstermiş oldukları dağılımlar da bazı kaynakların soru sorarken kullandığı bilgilerdendir.

Son olarak üslü ifadeler tablomuzda sonucu birbirine eşit bazı sayılar görmektesiniz. Örneğin 1024 veya 729 sayılarını 3 farklı yerde görüyoruz. Demek ki bu sayılar birbirine eşit. Bunun nasıl mümkün olduğunu üslü ifadelerin kuralları anlatacağım bir sonraki dersimizde görebilirsiniz. Bu dersimde sizlere faydalı olduğumu düşünüyorsanız videoyu beğenerek youtube algoritmasına göre siz de kanalın gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Derslerin devamını kaçırmamak için kanala abone olabilir ve bildirimleri açarak yeni derslerden anında haberdar olabilirsiniz. Bir sonraki dersimize kadar düzenli çalışmalarınızı ihmal etmeyin. Görüşmek üzere hoşçakalın.

Önerdiğim ve kullandığım kaynaklar ➤ https://bit.ly/724tavsiye

https://724matematik.net/
Instagram’dan takip et ➤ https://bit.ly/3yM7M9W
Abone ol ➤ https://goo.gl/JdeEVY
Telegram grubuna katıl ➤ https://t.me/mat724

  • Üslü İfadeler Tablosu İndir

Ramazan Hoca {Ramazan Hoca}

Merhaba Ben Ramazan Hocanız, Burada ortaokul ve LGS matematik konularını anlamana büyük yardımı olacak kısa yollar ve faydalı ipuçlarını bulabileceksin. LGS ve okul sınavlarına hazırlık için örnek soruları çözüyor ve sizin çalışmanız için ders anlatım pdflerini hazırlıyorum. Tüm bunlara anında ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir