Merhaba, bu dersimizde üslü ifadelerin temel kavramlarını inceledik. Üslü ifadeler soru çözümü için gerekli olan püf noktaları ele aldık. Ayrıca üslü ifadelerin negatif kuuveti olduğunda ne yapılması gerektiğinden bahsettik. 8. sınıf matematik üslü sayılar konusunda temel olarak bilmeniz gerekenleri sizler için derledim. İyi seyirler.

Bir sayının kendisiyle tekrarlı çarpımını kısa yoldan gösterimine üslü ifadeler denir. Alttaki sayıya taban, yukarıdaki sayıya üs (kuvvet) denir. Tabandaki sayı üsdeki sayı adedince yazılarak çarpılır.
Üslü ifade yerine üslü sayı demek aslında yanlış bir kavramdır. Üslü ifadeler, doğal sayılar veya tam sayılar gibi ayrıca bir sayı grubu değildir. Sayıların yerlerine kullanılan kısa gösterim biçimidir.

Kuvvetin Tek veya Çift Olması

Kuvvetin tek veya çift olması sonucun işaretine etki eder. Tabanın negatif olduğu üslü ifadelerde eğer kuvvet çift sayı ise sonuç (+) pozitif, eğer kuvvet tek sayı ise sonuç (-) negatiftir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu üssün parantezin dışında yer alması ve negatif işaretin parantezin içinde yer alması. Bu konuya zaten üslü ifadelerde parantezin önemi kısmında detaylıca bahsettim. Eğer taban pozitif ise kuvvet ne olursa olsun üslü ifadenin sonucu pozitiftir.

Kuvvetin 0 veya 1 Olması

Üslü ifadelerde tabandaki sayı üsdeki sayı kadar yazılarak çarpılır. Eğer üsde 1 sayısı var ise bu durumda alttaki sayı 1 defa yazılıp çarpılacak demektir. 1 defa yazıldığı için başka sayı ile çarpılmadığından sonuç kendisine eşit olacaktır. Kuvveti 1 olan üslü ifadeler kendisine eşittir.
Üssü azaltarak gittiğimizde sonucun her seferinde kendisine bölündüğünü gördük. Bu durumda üs 0 olursa her sayı kendisine bölünecek demektir. Bu yüzden her sayının kendisine bölümü 1 olduğu için her sayının 0. kuvveti 1’dir. ( 0 hariçtir. 0^0 tanımsızdır)
Ayrıca “1” sayısının tüm kuvvetleri 1’e eşittir. “0” sayısıın sadece pozitif tamsayı kuvvetleri 0’a eşittir.

Üslü İfadelerde Parantez

Üslü ifadelerde parantez olması sonucun işaretine doğrudam etki eder. Pozitif tabanlı üslü ifadelerin kuvveti ne olursa olsun sonucun pozitif olduğundan bahsetmiştik. Tabanın negatif olduğu üslü ifadelerde eksi işaretinin parantezin içinde olması gerekir. Eğer parantez yoksa kuvvet ne olursa olsun eksi işaretine etki edemez ve sonuç negatif olur. Parantez olduğu durumlarda kuvvetin eksi işaretine etki edebilmesi için işaretin parantezin içinde ve kuvvetin parantezin dışında yer alması gerekir. Bu durumda iken kuvvet tek ise sonuç negatif, çift ise sonuç pozitiftir.

Negatif Kuvvet

Üslü ifadelerde kuvvetin pozitif olamsı durumunda tekrarlı çarpma yaptığımız gibi tam tersi negatif olduğu durumlarda da bölme yaparız. Kuvvetin -2 olması bu sayının kendisine 2 defa böl anlamını taşır. Örneğin 5üssü(-2) sayısında 5 i 2 defa böl yani 25e böl anlamındadır. Düz mantık düşünebilmek açısından bölme değil çarpma işlemi oalrak düşünmemiz istenir. Bu yüzden tabandaki sayının çarpma işlemine göre tersi alınarak (sayı ters çevrilerek) negatif kuvvet yerine pozitif kuvvete geçilir. Biz de sorularımızda negatif kuvvet gördüğümüz anda tabanı ters çevirip kuvveti pozitif yapmalıyız.

Üslü ifadelerle ilgili temel kavramlarıo işlem yaparken sıklıkla kullanacağımızdan bol bol tekrar yaparak soru çözmenizi tavsiye ediyorum. Kolay gelsin.

Önerdiğim ve kullandığım kaynaklar ➤ https://bit.ly/724tavsiye

https://724matematik.net/
Instagram’dan takip et ➤ https://bit.ly/3yM7M9W
Abone ol ➤ https://goo.gl/JdeEVY
Telegram grubuna katıl ➤ https://t.me/mat724

  • Üslü İfadeler Temel Kavramlar İndir

Ramazan Hoca {Ramazan Hoca}

Merhaba Ben Ramazan Hocanız, Burada ortaokul ve LGS matematik konularını anlamana büyük yardımı olacak kısa yollar ve faydalı ipuçlarını bulabileceksin. LGS ve okul sınavlarına hazırlık için örnek soruları çözüyor ve sizin çalışmanız için ders anlatım pdflerini hazırlıyorum. Tüm bunlara anında ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir