Üslü ifadelerde parantez konusuyla ilgili olarak kısa bir anlatımda bulundum.
Üslü ifadelerde veya üslü sayılarda parantez konusu en sık hataya düşülen ve soru bankalarının tuzak sorularının en yoğun olduğu konulardan biridir. Çünkü aynı sayılar kullanılarak işlemin sonucunun işareti değişir.
Tabanı pozitif olan üslü ifadelerde parantez konusu önemli değildir. Çünkü taban pozitif ise üs ne olursa olsun sonuç pozitif çıkacaktır.
Eğer taban negatif bir sayı ise bu sefer kuvvetin parantezin dışında veya içinde olması durumuna bakılır. Kuvvet parantezin dışındaysa parantezin içindeki hem sayıya hem de işarete etki eder. Böyle olunca kuvvet çift sayı ise sonuç pozitif kuvvet tek sayı ise sonuç negatif çıkar. Kuvvetin parantezin içinde olması veya parantezin olmaması durumlarında ise kuvvetin eksi işaretine bir etkisi yoktur. Eksi işareti olduğu gibi kalır yani böyle durumlarda sonuç her zaman negatif olur.
Üs her zaman sayıya etki eder. Üslü ifadelerde kuvvetin parantezin içinde veya dışında olmasına bakılmaksızın her zaman sayının kuvvetidir. Daha iyi anlamanız için videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Üslü İfadelerde Parantez Konusuna Biraz Hikaye Katalım (Dede Parantezi)
Üslü ifadelerde parantez konusunu hikayeleştirerek anlatmaya çalışayım. Varsayalım ki iki tane köy olsun. Biri sayılar köyü diğeri ise işaretler köyü. Bu köy birbiriyle kan davalı ve köy dışına çıktıklarında birbirini öldürüyorlar. Günlerden bir gün işaretler köyünden bir eksi işareti ile sayılar köyünden 4 sayısı köylerin ortasındaki çeşmede birbirlerini görüp sevdalanıyor. Fakat köylerinin kan davalı olmasından dolayı kavuşamayacaklarını anladıklarından ağlamaya başlıyorlar.
Tam bu sırada onların yanından geçen bir ak sakallı dede seslerini duyuyor ve ellerini semaya açıyor. “Allah’ım bu gençlere bir çıkar yol göster, senin hikmetinden sual olmaz, bu gençlerin derdine derman ol” diye dua ediyor. Bu duaya karşılık Allah da onlara bir “parantez” gönderiyor. Ne zaman bu parantezin içine girerlerse onları kimse göremiyor ve bir bütün olarak davranıyorlar ama parantezin dışındayken veya parantez yokken bunlar birbirini tanımamazlıktan geliyor ve eksi işareti olduğu gibi kalıyor.
- Üslü İfadeler PDF
——
İnstagram — https://www.instagram.com/724_matematik/
Derslerimizden geri kalmaman için hemen Youtube Kanalımıza Abone Ol — https://goo.gl/JdeEVY
LGS Matematik Konu Anlatım Serisi — https://www.youtube.com/watch?v=yIxq8wGMI5o&list=PL3VsulRLervWNjalXcqZA0Rq3RO6e4VT1